PRESS

Kontakta oss

För frågor om Svenska Khan Academy kontakt oss och vår Khan Academy Advocate, Olof Paulson. Se kontakt info under Kontakt

För generella frågor kring globala eller Internationella Khan Academy kontakta den amerikanska pressavdelningen via följande kontaktformuläret

 

LADDA NER

Pressreleaser

Individuellt anpassat lärande, enkelt och stimulerande, hemma och i skolan.
Nu lanseras Khan Academy på svenska. Sveriges elever och lärare får därmed en gratis lärplattform, med videogenomgångar och spelifierade övningsuppgifter. Varje elev kan arbeta i egen takt, vägledd av systemet eller av läraren. Läraren kan planera, följa och utvärdera elevernas arbete. Allt dokumenteras automatiskt. I första fasen erbjuds lärardelen och grundläggande matematik på svenska – och självklart kan vem som helst använda systemet, även hemma.
Khan Academy är gratis och gör stora delar av arbetet för att individanpassa och dokumentera lärandet. Studier visar dessutom att elever som använder Khan Academy får upp till 1.8 gånger bättre resultat på prov. 

Projektledaren Olof Paulson är glad att den svenska lanseringen äntligen är här:
Eftersom Khan Academy ger stöd till varje barn individuellt, är det lite som att ha en hel armé av lärarassistenter som avlastar och ger läraren mer tid att vara pedagog, hinna fördjupa engagemanget i barnen och i ämnet. Tekniken gör det den är bra på: rutinmässiga delar som enkla genomgångar, färdighetsträning och dokumentation. Man kan säga att vi ökar lärartätheten virtuellt.

Khan Academy används redan av 60 miljoner personer, varav över en miljon lärare. Den finns på 40 språk, däribland norska och danska. Att använda Khan Academy ger en oslagbar kostnadseffektivitet, eftersom de centralt utvecklar, underhåller och driftar plattformen, samt skapar det pedagogiska innehållet. Det enda som krävs är sedan en översättning av innehållet, vilket kostar en bråkdel av att ta fram en egen plattform för varje språk.
Kostnaden motsvarar en blyertspenna per elev, för att översätta matematiken enligt svensk läroplan. Det ska jämföras med hundratals miljoner om Sverige skulle bygga en egen nationell öppen plattform, eller om skolorna använder ett kommersiellt system i tio år. Nu söker vi sponsorer och partners som vill hjälpa oss ta detta projekt i mål.

Denna första del är ett proof of concept. Med ideella hjälteinsatser har vi visat att det här går. Nu behöver vi ta nästa steg: leverera innehåll i storskala och koppla bättre till läroplanen. Då ger vi slutligen alla Sveriges elever det lärande de förtjänar, säger Olof Paulson. Genom att avlasta pedagogerna med bra digitala stöd kan vi hjälpa varje elev uppnå sin potential. Då mår eleverna bättre, och Sverige försäkras en kompetent arbetskraft i framtiden.

Khan Academy svenska lanseras Fredagen 15 februari 2019. Den nås gratis på http://sv.Khanacademy.org

Vi vet att vi har barnsjukdomar i den första versionen. Vi vill ha in alla önskemål och synpunkter, så att vi kan fortsätta att bygga ett verktyg som lärare och elever verkligen har nytta av, säger Olof Paulson.

_______________________________________________________________________________________________________
Information: Olof Paulson, khanacademysverige@gmail.com +47 94 86 96 99
Läs mer: www.khancademy.se
Prova Khan Academy Svenska: http://sv.Khanacademy.org
Kommentera de svenska sidorna: Facebookgruppen Khan Academy svenska
Khan Academy – från Youtubekanal till skalbar plattform i världsklass
Khan Academy är ett ideellt initiativ som började 2007 med att Salman Khan gjorde några matematikvideor på Youtube. Visionen var att erbjuda en gratis utbildning i världsklass, till alla människor.

Beprövat, skalbart och effektivt Nu har det vuxit till en hel lärplattform, som är webbaserad och används i 190 länder. Under 2017 såg 60 miljoner användare 300 miljoner videoklipp och löste 2 miljarder uppgifter. Under 2018 släpptes den 40:e språkversionen. Khan Academy finansieras genom donationer, och tillhandahåller innehåll och teknisk plattform. Lokala organisationer översätter sedan till de egna språken, för att göra lärplattformen tillgänglig för fler.
Individanpassning och mästran (mastery) – är centrala begrepp i Khan Academy. Det innebär att eleven  jobbar med moment tills de bemästrats. Var och en arbetar i sitt eget tempo och med så mycket eller lite extra stöd som krävs för att komma i mål.  Den nivåspridning i klassen detta skapar var i traditionella modeller svår att hantera, men i Khan Academy blir individanpassning och uppföljning mycket enklare och självdokumenterande..
Ökad individanpassning behövs, eftersom 20 procent av eleverna tycker det är för svårt i skolan, samtidigt som 30 procent vill ha mer utmaningar, enligt Skolinspektionens elevenkäter.
I skolan kan Khan Academy komplettera klassrumsundervisningen: ett gratis verktyg för att individanpassa lärandet till elevernas olika behov. Hemma kan eleven repetera och träna själv, medan föräldern kan följa framstegen, fira framgångarna och se eventuella behov av ytterligare stöd.

Svenska Khan Academy lanserar först momenten med grundläggande matematik. Mer innehåll kommer att släppas allteftersom det blir översatt. Hängivna volontärer har lagt tusentals timmar på att översätta och dubba filmer. Det svenska översättningsprojektet drivs av den ideella föreningen Edumentum.